Veertien ambassadeurs teruggeroepen na overwinning Maduro

De Venezolaanse president Nicolás Maduro wordt geconfronteerd met veel internationale kritiek en sancties na het winnen van zijn tweede termijn op 20 mei.

Veertien landen, waaronder Argentinië, Brazilië en Canada hebben uit protest hun ambassadeurs uit Caracas teruggeroepen. Volgens de kiesraad won Maduro met 5,8 miljoen stemmen, twee derde van het totaal. De belangrijkste oppositiekandidaat, Henri Falcón behaalde 1,8 miljoen stemmen.

De belangrijkste oppositiecoalitie MUD boycotte de verkiezingen. De opkomst was slechts 46 procent, mede door de boycot.Het gaat om de landen die behoren tot de Groep van Lima. Deze werd in augustus 2017 opgericht om een uitweg te vinden uit de crisis in Venezuela. Ze eisen onder andere de vrijlating van politieke gevangenen en bekritiseren de ontmanteling van de democratie.

President Donald Trump heeft nieuwe economische sancties opgelegd aan Venezuela. Amerikaanse bedrijven of burgers mogen geen schulden afkopen van de Venezolaanse overheid en de staatsoliemaatschappij PDVSA.Nog voordat de verkiezingen plaatsvonden, zeiden de Verenigde Staten, Canada, de Europese Unie en een tiental Latijns-Amerikaanse landen dat ze de resultaten niet zouden erkennen.

Nu zijn onder meer Mexico, Colombia, Chili, Panama en Peru bezig met het terugbrengen van hun diplomatieke betrekkingen met Caracas. Rusland, Cuba en China feliciteerden president Maduro met zijn verkiezingsoverwinning.

Share

Recent Posts

Winkelier drie keer beschoten door militair te Frederikshoop.

Donderdag is aan de Frederikshoop een winkelier door een militair neergeschoten. Volgens ooggetuigen heeft de militair geprobeerd de winkelier te…

June 2, 2018 8:57 am

Jongetje aangevallen door pitbull ( video)

Op de beelden hieronder is te zien hoe het beest het jongetje aan zijn been beet en niet wilde loslaten.…

June 1, 2018 7:15 pm

Guno kapt broer terwijl die lag te slapen

De 48-jarige Guno W. rende op dinsdag 22 mei met bloedverwondingen het politiebureau Flora binnen. De gewonde man was op…

June 1, 2018 3:50 pm

Meisje krijgt klappen van politieagent in Rotterdam.

Op de beelden die viraal gaan op het internet is te zien hoe de dame de politieagent slaat en vervolgens…

June 1, 2018 3:37 pm

17-jarige jongen verdronken in de Surinamerivier

Het ontzielde lichaam van de 17-jarige jongen Shawn Lehman is op dinsdag 29 mei uit de Suriname rivier opgevist. Shawn…

May 31, 2018 4:57 pm

Rohilio aangehouden voor brandstichting

In de nacht van donderdag 3 mei op vrijdag 4 mei hadden onbekenden een woning in het ressort Meerzorg in…

May 31, 2018 6:58 am