Spuwende vulkaan Kilauea blijft voor problemen zorgen in Hawaii

De vulkaan Kilauea in Hawaii blijft problemen veroorzaken. Inmiddels hebben lavastromen tientallen huizen verwoest. Meer dan 2000 mensen zijn geëvacueerd. De Amerikaanse autoriteiten vrezen nu voor de lava die steeds meer stroomt uit de vulkaan op Big Island.

Kilauea barstte begin deze maand uit. Gestolde lavastromen hebben wegen geblokkeerd en het vloeibare gesteente nadert op sommige plaatsen de oceaan. Als lava in aanraking komt met zeewater, komt er zoutzuur vrij en schieten flinterdunne glasdeeltjes de lucht in.

Ondertussen is er een gewonde gevallen door de uitbarsting. Een man kreeg een klont lava op zijn scheenbeen toen hij op zijn balkon zat. "Dat heeft alles op die plek verbrijzeld", aldus een gemeentewoordvoerder tegen het Amerikaanse persbureau (AP).

De uitbarstingen vinden plaats bij de top van de ruim 1200 meter hoge Kilauea. Donderdag slingerde de vulkaan stenen en as kilometers de lucht in. Geologen hebben geen idee hoelang de Kilauea nog onrustig blijft. Ze zien de lavastromen wel steeds sneller, feller en heter worden, omdat onder de grond vers magma, afkomstig uit de top van de Kilauea, zich mengt met magma dat al decennia oud is. Bij sommige scheuren spuit de lava tientallen meters de lucht in.

Share

Recent Posts

Winkelier drie keer beschoten door militair te Frederikshoop.

Donderdag is aan de Frederikshoop een winkelier door een militair neergeschoten. Volgens ooggetuigen heeft de militair geprobeerd de winkelier te…

June 2, 2018 8:57 am

Jongetje aangevallen door pitbull ( video)

Op de beelden hieronder is te zien hoe het beest het jongetje aan zijn been beet en niet wilde loslaten.…

June 1, 2018 7:15 pm

Guno kapt broer terwijl die lag te slapen

De 48-jarige Guno W. rende op dinsdag 22 mei met bloedverwondingen het politiebureau Flora binnen. De gewonde man was op…

June 1, 2018 3:50 pm

Meisje krijgt klappen van politieagent in Rotterdam.

Op de beelden die viraal gaan op het internet is te zien hoe de dame de politieagent slaat en vervolgens…

June 1, 2018 3:37 pm

17-jarige jongen verdronken in de Surinamerivier

Het ontzielde lichaam van de 17-jarige jongen Shawn Lehman is op dinsdag 29 mei uit de Suriname rivier opgevist. Shawn…

May 31, 2018 4:57 pm

Rohilio aangehouden voor brandstichting

In de nacht van donderdag 3 mei op vrijdag 4 mei hadden onbekenden een woning in het ressort Meerzorg in…

May 31, 2018 6:58 am