VHP wil per direct professioneel onderhandelingsteam bij kwestie Alcoa/Suralco.

De Vooruitstrevende Hervorming Partij (VHP) eist een nieuw onderhandelingsteam van
oprechte Surinamers, nationale en internationale deskundigen die de onderhandelingen met
Alcoa/Suralco moet oppakken.

Een team dat werkt met een nationale agenda, bijgestaan door internationale deskundigen, die zakelijke onderhandelingen voert met nauwe betrokkenheid van de DNA en alle andere relevante nationale instituten. De huidige ‘softball tactiek’ heeft ervoor gezorgd dat er een loopje wordt genomen met Suriname. “De Surinaamse burgers draaien nu op voor de kosten, terwijl Alcoa/Suralco vrijuit gaan. Suriname is geen ‘bananenrepubliek”,aldus de VHP.

Volgens president Bouterse wordt de Suralco raffinaderij te Paranam niet volgens de regels
ontmanteld. Wat er precies fout ging kon hij niet zeggen. Toen in 2014 duidelijk werd dat Alcoa koerste naar sluiting van de industrie, kwam de president naar De Nationale Assemblee (DNA) om, zoals hij dat zelf zei, naar adviezen te luisteren.

DNA bood kamerbrede steun, de VHP-fractie zei dat het om een nationale zaak ging. Maar de president vertelde toen niet, dat hij al een onderhandelingscommissie namens de regering had ingesteld.

Intussen draait de Surinaamse burger op voor de kosten. De assemblee is van mening dat de dam met toebehoren juridisch aan Suriname toekomt, vanaf de ondertekening van het MoU.Tussen 2014 en 2018 zal er ongeveer USD 200 miljoen meer zijn betaald voor energie uit het waterkrachtwerk.

De indruk is ook dat de durf heeft ontbroken om zich hard en zakelijk op te stellen naar de multinational toe. De ‘soft ball’ werkt niet, de president, de commissie en de multinational doen wat ze willen, het volk van Suriname verliest.

De VHP roept de president op de strategie te herzien. De ‘soft ball’ benadering heeft tot nu toe
niet gewerkt. De partij juicht de boodschap toe, dat de president duidelijk maakt aan
Alcoa/Suralco, dat Suriname geen ‘bananenwinkel’ is.

Het moet ook duidelijk zijn dat hij ook geen leiding geeft aan een ‘bananenrepubliek’.

Share

Random Posts