Explosieve groei van piraterij op Zuid-Amerikaanse wateren

Het aantal aanvallen op schepen in de wateren rondom Zuid-Amerika en de Caraïben stijgt en de aanvallen gaan vaker gepaard met geweld. Dit blijkt uit een rapport van antipiraterij organisatie Oceans Beyond Piracy. In 2017 werden 71 incidenten geregistreerd.

Dat was een stijging met 163 procent ten opzichte van de 27 gevallen in 2016. Afgelopen maand werden Surinaamse vissers slachtoffer van zee piraterij. Eerder deze maand werd de kapitein van een vissersboot doodgeschoten tijdens een piratenaanval. Verder kwamen ook andere bemanningsleden om.

De meeste aanvallen deden zich voor in territoriale wateren, waarbij het in 59 procent van de incidenten ging om overvallen op jachten. Volgens de onderzoekers is de explosieve stijging te wijten aan piratengeweld in Venezolaanse wateren, waar de overvallers het vooral hadden voorzien op schepen die daar voor anker lagen.Het Surinaamse ministerie van Defensie liet eerder deze maand weten dat er maatregelen zijn genomen, waardoor Surinaamse vissers weer veilig de zee op kunnen.

De waarde van de bij door de piraten buitgemaakte goederen kwam uit op 1 miljoen dollar in 2017. De totale schade ligt waarschijnlijk veel hoger, maar de onderzoekers wagen zich niet aan een schatting.

Share

Recent Posts

Winkelier drie keer beschoten door militair te Frederikshoop.

Donderdag is aan de Frederikshoop een winkelier door een militair neergeschoten. Volgens ooggetuigen heeft de militair geprobeerd de winkelier te…

June 2, 2018 8:57 am

Jongetje aangevallen door pitbull ( video)

Op de beelden hieronder is te zien hoe het beest het jongetje aan zijn been beet en niet wilde loslaten.…

June 1, 2018 7:15 pm

Guno kapt broer terwijl die lag te slapen

De 48-jarige Guno W. rende op dinsdag 22 mei met bloedverwondingen het politiebureau Flora binnen. De gewonde man was op…

June 1, 2018 3:50 pm

Meisje krijgt klappen van politieagent in Rotterdam.

Op de beelden die viraal gaan op het internet is te zien hoe de dame de politieagent slaat en vervolgens…

June 1, 2018 3:37 pm

17-jarige jongen verdronken in de Surinamerivier

Het ontzielde lichaam van de 17-jarige jongen Shawn Lehman is op dinsdag 29 mei uit de Suriname rivier opgevist. Shawn…

May 31, 2018 4:57 pm

Rohilio aangehouden voor brandstichting

In de nacht van donderdag 3 mei op vrijdag 4 mei hadden onbekenden een woning in het ressort Meerzorg in…

May 31, 2018 6:58 am