8 juni: Verkiezingen voor nieuwe Graman

Op 8 juni wordt de verkiezing gehouden om een nieuwe Graman te kiezen bij de Saramaccaners. De stemming zal gaan tussen de kandidaten Frans Banai en Albert Aboikoni. Graman Naseh Amina is uitgesloten voor deelname, vanwege zijn gedrag tegenover de overleden Graman Belvon Aboikoni. Aboikoni werd na de inwijding ontvoerd door een groep mannen van Amina.

Ernie Landveld, die de groep van Amina ondersteunt, vindt de uitsluiting van Amina een kwalijke zaak. “Het is de adviseur van de president, Eddy Jozefzoon, die hierachter staat en hij zal het voelen,” zegt Landveld. Hij zegt ook dat de traditie van de Saramaccaners hiermee vertrapt wordt.

Het is nog nooit voorgekomen dat een Graman middels stemmen wordt gekozen, omdat het stamhoofd voor het leven wordt benoemd en niet voor een bepaalde periode zoals bij het kiezen van een president. De cultuur en de traditie van de Saramaccaners moeten hoog blijven en gerespecteerd worden, merkt Landveld.

Edgar Eduards, voorzitter van de twaalf lo’s van de Saramaccaners vindt het geen goede zaak dat de kapiteins en basja’s worden om te stemmen. Alleen de hoofdkapiteins zullen hun stem uitbrengen. Hij is van mening dat deze keuze is gemaakt, om een bepaalde groep te bevoordelen.

Share

Recent Posts

Winkelier drie keer beschoten door militair te Frederikshoop.

Donderdag is aan de Frederikshoop een winkelier door een militair neergeschoten. Volgens ooggetuigen heeft de militair geprobeerd de winkelier te…

June 2, 2018 8:57 am

Jongetje aangevallen door pitbull ( video)

Op de beelden hieronder is te zien hoe het beest het jongetje aan zijn been beet en niet wilde loslaten.…

June 1, 2018 7:15 pm

Guno kapt broer terwijl die lag te slapen

De 48-jarige Guno W. rende op dinsdag 22 mei met bloedverwondingen het politiebureau Flora binnen. De gewonde man was op…

June 1, 2018 3:50 pm

Meisje krijgt klappen van politieagent in Rotterdam.

Op de beelden die viraal gaan op het internet is te zien hoe de dame de politieagent slaat en vervolgens…

June 1, 2018 3:37 pm

17-jarige jongen verdronken in de Surinamerivier

Het ontzielde lichaam van de 17-jarige jongen Shawn Lehman is op dinsdag 29 mei uit de Suriname rivier opgevist. Shawn…

May 31, 2018 4:57 pm

Rohilio aangehouden voor brandstichting

In de nacht van donderdag 3 mei op vrijdag 4 mei hadden onbekenden een woning in het ressort Meerzorg in…

May 31, 2018 6:58 am