Zwarte Piet-actiegroep valt school binnen: ‘Ze riepen: ga terug naar je eigen land’

De Utrechtse basisschool De Cirkel heeft gisteren onverwacht bezoek gehad van de actiegroep voor het behoud van Zwarte Piet. Leerkrachten hebben de actievoerders de school weer uitgezet. “Ze zeiden dingen als: ‘Ga terug naar je eigen land’ tegen leerkrachten.”

Ongeveer tien actievoerders gingen, vlak voordat de school uitging, verkleed als Zwarte Piet het schoolplein op en klaslokalen in en deelden pepernoten en stickers uit. De school had de groep niet uitgenodigd en werd overdonderd door de actie, bevestigt schooldirecteur Jochem Grimmelikhuizen tegen Radio 1.

De school heeft de actie aan de politie gemeld en is van plan aangifte te doen van huisvredebreuk.

De schooldirecteur noemt de actie zeer ongewenst. “Ongeacht het standpunt is een school geen plek voor dit soort demonstraties. We leren kinderen dat ze op een andere manier moeten omgaan met een conflict en dat ze niets van vreemde mensen moeten aannemen, ook niet als ze verkleed zijn als Zwarte Piet.”

Leerkrachten hebben de actievoerders de school weer uitgezet. Een aantal demonstranten reageerde met vervelende opmerkingen, zegt de directeur.

De uitgedeelde pepernoten en stickers zijn zoveel mogelijk weer ingenomen en weggegooid. “Sommige kinderen waren een beetje in de war. Een aantal was verdrietig omdat ze geen pepernoten hadden gehad, anderen omdat ze ze weer in moesten leveren. En sommige kinderen waren geschrokken.” (RTL Nieuws / ANP)

Random Posts