Wet Minimumuurloon wordt herzien

Paramaribo - De Wet Minimum Uurloon zal worden herzien. Hiertoe heeft minister Soewarto Moestadja van Arbeid -na toestemming van de Raad van Ministers (RvM)- een tripartiete commissie onder leiding van de jurist Glenn Piroe, onderdirecteur Arbeid, in het leven geroepen.

De werkgroep dient uiterlijk december dit jaar een ontwerp met noodzakelijke aanpassingen gereed te hebben. De herziening is gericht op een solide fundament van de wet, welke breed gedragen zal worden door de sociale partners. Uit signalen vanuit het bedrijfsleven en de vakbeweging is gebleken dat de 3 jaren oude wet onvoldoende aansluit op hun opvattingen over decent work en economische ontwikkeling.

De herziening van de wet zal moeten voorkomen dat extreem lage lonen uitbetaald worden aan werknemers. Tegelijkertijd zal de aangepaste wet ook moeten resulteren in een algehele verhoging van de arbeidsproductiviteit. Als leidraad bij de herziening zullen dienen internationale en regionale standaarden op dit gebied.

In dit kader kan worden genoemd de conventie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) over de vaststelling van minimumloon (Minimum Wage Fixing Convention 131). De aanpassing van deze wet moet ook gezien worden in het kader van de aangekondigde herziening van de sociale wetten door de regering. De commissie zal al de komende week een aanvang maken met het consulteren van belanghebbende partijen.

De Wet Minimum Uurloon is in augustus 2014 aangenomen en op 1 januari 2015 inwerking getreden. Deze wet is samen met de Wet Nationale Basiszorgverzekering en de Wet Algemeen Pensioen 2014, aangenomen door het parlement in het kader van het ingevoerde Sociaal Zekerheidsstelsel. Het instellen van een minimumloon is niet van een leien dakje gegaan. De discussies rondom dit onderwerp hebben langer dan 4 decennia in beslag genomen.(NII)

Share

Recent Posts

Winkelier drie keer beschoten door militair te Frederikshoop.

Donderdag is aan de Frederikshoop een winkelier door een militair neergeschoten. Volgens ooggetuigen heeft de militair geprobeerd de winkelier te…

June 2, 2018 8:57 am

Jongetje aangevallen door pitbull ( video)

Op de beelden hieronder is te zien hoe het beest het jongetje aan zijn been beet en niet wilde loslaten.…

June 1, 2018 7:15 pm

Guno kapt broer terwijl die lag te slapen

De 48-jarige Guno W. rende op dinsdag 22 mei met bloedverwondingen het politiebureau Flora binnen. De gewonde man was op…

June 1, 2018 3:50 pm

Meisje krijgt klappen van politieagent in Rotterdam.

Op de beelden die viraal gaan op het internet is te zien hoe de dame de politieagent slaat en vervolgens…

June 1, 2018 3:37 pm

17-jarige jongen verdronken in de Surinamerivier

Het ontzielde lichaam van de 17-jarige jongen Shawn Lehman is op dinsdag 29 mei uit de Suriname rivier opgevist. Shawn…

May 31, 2018 4:57 pm

Rohilio aangehouden voor brandstichting

In de nacht van donderdag 3 mei op vrijdag 4 mei hadden onbekenden een woning in het ressort Meerzorg in…

May 31, 2018 6:58 am