Verkoop aandelen Staatsolie ‘onvermijdelijk’

PARAMARIBO – Staatsolie treft voorbereidingen om een deel van haar aandelen naar particulieren af te stoten. Er zal naar zowel binnenlandse als buitenlandse beleggers worden gezocht.

De gunstigste optie is het plaatsen van aandelen op de beurs in Canada, de Toronto Stock Exchange. Er zijn al gesprekken gaande over wat Staatsolie moet doen om een beursgang mogelijk te maken. Dat zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias tegen de Ware Tijd.

Verkoop van aandelen is “onvermijdelijk” wil de oliemaatschappij in staat zijn financiering van haar activiteiten en deelname aan operaties met externe partners voor een goed deel in eigen hand te hebben. Vooral met het oog op toekomstige operaties in het offshoregebied zal Staatsolie de komende jaren veel kapitaal nodig hebben.

“De kans is heel groot dat we naar de internationale aandelenmarkt gaan. We moeten ons nu al voorbereiden op wanneer er offshore olie wordt gevonden. Als bedrijf moeten we dan zover zijn om kapitaal te hebben om mee te kunnen doen met de productie”, zegt de directeur. “Als wij een grote olievondst doen, zullen we tussen de 15 en 20 procent van onze aandelen op de markt moeten brengen. En dat moeten gewoon vrij verhandelbare aandelen worden.”

Omdat de beurs in Toronto ook gespecialiseerd is in het begeleiden van oliemaatschappijen wordt met haar gesproken. Elias benadrukt dat Staatsolie aan de vooravond staat van een grote olievondst die het economisch landschap van het land totaal zal veranderen indien de inkomsten goed besteed worden.

Op basis van een conservatieve schatting gaat het om een commerciële vondst die Suriname in totaal minstens vijftig tot zestig miljard US dollar kan opleveren.(DWTonline.com)

Share

Random Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.