Twee mariniers verhoord over bevrijding treinkaping in 1977

DEN HAAG – Twee van de elf mariniers  die in 1977 betrokken waren geweest bij de bevrijding van de gekaapte trein bij De Punt, worden maandag gehoord voor de rechtbank in Den Haag, meldt de Telegraaf. De mariniers werden als getuigen opgeroepen in een zaak die nabestaanden van omgekomen Molukse kapers hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat.

De nabestaanden willen weten wat er op die bewuste dag precies is gebeurd, ook vermoeden ze dat hun dierbare dood zijn geschoten, terwijl ze zwaargewond en weerloos op de grond lagen.

De mariniers worden tijdens het verhoor alleen zichtbaar voor de rechters,vanwege veiligheid. Advocaat van de nabestaanden Liesbeth Zegveld, zegt ervan te balen, omdat zij zelf ook de non-verbale communicatie wil zien. Volgens haar hebben de mariniers daarnaast allemaal gevraagd om stemvervorming.

De verhoren zijn volgens de mensenrechtenspecialiste de laatste fase in het proces. De eisers zeggen al veel materiaal te hebben dat duidt op fouten. Er zijn ook geluidsbanden die de rechtbank onlangs achter gesloten deuren heeft afgeluisterd. De getuigen krijgen die banden ook te horen.

Doel van de nabestaanden is waarheidsvinding. De betrokken militairen kunnen niet meer strafrechtelijk verhoord worden, maar riskeren wel meineed als ze liegen. Dinsdag en donderdag zijn ook verhoren gepland.

Share

Random Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.