Spanje wil de regionale autonomie van Catalonië intrekken

Spanje stelt zaterdag het grondwetsartikel 155 in werking om Catalonië de autonomie af te nemen. Dit is de officiële reactie van de Spaanse premier Mariano Rajoy op het uitblijven van een heldere reactie over de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring.
De regering komt zaterdag bijeen om "in het belang van de Spanjaarden, onder wie de burgers van Catalonië, de grondwettelijke orde te herstellen" in de autonome regio.

Rajoy had een ultimatum gesteld nadat eerdere uitlatingen van Puigdemont geen uitsluitsel gaven over de stappen die Catalonië mogelijk wil zetten na het referendum van twee weken geleden.

De Catalaanse president Carles Puigdemont zei donderdagochtend dat het Catalaanse parlement kan gaan stemmen over een onafhankelijkheidsverklaring als de Spaanse regering de dialoog met de regio niet aangaat.

In een brief aan de Spaanse premier Rajoy dringt hij opnieuw aan op overleg. Komt dat overleg er niet, dan zou het regionale parlement over een formele onafhankelijkheidsverklaring kunnen stemmen, schrijft hij.

Om de autonomie af te nemen moet de Spaanse premier Mariano Rajoy artikel 155 van de grondwet in werking laten treden. Met deze nog nooit gebruikte wet krijgt de Spaanse overheid de directe leiding over Catalonië. De procedure voor het intrekken van het zelfbestuur neemt tussen de drie en vijf dagen in beslag.

Puigdemont dreigde eerder deze week dat als Spanje artikel 155 in werking zou stellen, dat Catalonië dan in die drie tot vijf dagen de onafhankelijkheid zou uitroepen.

Negentig procent van de Catalaanse stemmers sprak zich bij het referendum uit voor onafhankelijkheid. Een derde van alle Catalanen bracht een stem uit in een referendum, dat door de Spaanse rechter was verboden.

Daarom had de Spaanse overheid agenten naar Catalonië gestuurd om de verkiezing tegen te houden. Bij de ongeregeldheden die toen uitbraken, raakten veel honderden mensen gewond.

Bronnen.NU.nl/Reuters/ANP

Share

Recent Posts

Winkelier drie keer beschoten door militair te Frederikshoop.

Donderdag is aan de Frederikshoop een winkelier door een militair neergeschoten. Volgens ooggetuigen heeft de militair geprobeerd de winkelier te…

June 2, 2018 8:57 am

Jongetje aangevallen door pitbull ( video)

Op de beelden hieronder is te zien hoe het beest het jongetje aan zijn been beet en niet wilde loslaten.…

June 1, 2018 7:15 pm

Guno kapt broer terwijl die lag te slapen

De 48-jarige Guno W. rende op dinsdag 22 mei met bloedverwondingen het politiebureau Flora binnen. De gewonde man was op…

June 1, 2018 3:50 pm

Meisje krijgt klappen van politieagent in Rotterdam.

Op de beelden die viraal gaan op het internet is te zien hoe de dame de politieagent slaat en vervolgens…

June 1, 2018 3:37 pm

17-jarige jongen verdronken in de Surinamerivier

Het ontzielde lichaam van de 17-jarige jongen Shawn Lehman is op dinsdag 29 mei uit de Suriname rivier opgevist. Shawn…

May 31, 2018 4:57 pm

Rohilio aangehouden voor brandstichting

In de nacht van donderdag 3 mei op vrijdag 4 mei hadden onbekenden een woning in het ressort Meerzorg in…

May 31, 2018 6:58 am