Spanje wil de regionale autonomie van Catalonië intrekken

Spanje stelt zaterdag het grondwetsartikel 155 in werking om Catalonië de autonomie af te nemen. Dit is de officiële reactie van de Spaanse premier Mariano Rajoy op het uitblijven van een heldere reactie over de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring.
De regering komt zaterdag bijeen om “in het belang van de Spanjaarden, onder wie de burgers van Catalonië, de grondwettelijke orde te herstellen” in de autonome regio.

Rajoy had een ultimatum gesteld nadat eerdere uitlatingen van Puigdemont geen uitsluitsel gaven over de stappen die Catalonië mogelijk wil zetten na het referendum van twee weken geleden.

De Catalaanse president Carles Puigdemont zei donderdagochtend dat het Catalaanse parlement kan gaan stemmen over een onafhankelijkheidsverklaring als de Spaanse regering de dialoog met de regio niet aangaat.

In een brief aan de Spaanse premier Rajoy dringt hij opnieuw aan op overleg. Komt dat overleg er niet, dan zou het regionale parlement over een formele onafhankelijkheidsverklaring kunnen stemmen, schrijft hij.

Om de autonomie af te nemen moet de Spaanse premier Mariano Rajoy artikel 155 van de grondwet in werking laten treden. Met deze nog nooit gebruikte wet krijgt de Spaanse overheid de directe leiding over Catalonië. De procedure voor het intrekken van het zelfbestuur neemt tussen de drie en vijf dagen in beslag.

Puigdemont dreigde eerder deze week dat als Spanje artikel 155 in werking zou stellen, dat Catalonië dan in die drie tot vijf dagen de onafhankelijkheid zou uitroepen.

Negentig procent van de Catalaanse stemmers sprak zich bij het referendum uit voor onafhankelijkheid. Een derde van alle Catalanen bracht een stem uit in een referendum, dat door de Spaanse rechter was verboden.

Daarom had de Spaanse overheid agenten naar Catalonië gestuurd om de verkiezing tegen te houden. Bij de ongeregeldheden die toen uitbraken, raakten veel honderden mensen gewond.

Bronnen.NU.nl/Reuters/ANP

Random Posts