'Politie wil oud-COR-voorzitter politie ontslaan' wegens plichtverzuim

De oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie is ontslag aangezegd wegens zeer ernstig plichtsverzuim. Hij mag nog schriftelijk bezwaar maken tegen het besluit, meldt de NRC. Tegen oud-voorzitter Frank Giltay was door korpschef Erik Akerboom al eerder aangifte gedaan wegens valsheid in geschrifte, oplichting en verduistering.

De disciplinaire straf is in juli aan de geschorste Giltay per brief medegedeeld door Akerboom. In de twintig pagina's tellende brief staat volgens de krant een opsomming van een lange reeks misstanden waaraan de oud-voorzitter zich schuldig zou hebben gemaakt.

Het ontslag van Giltay is de uitkomst van een onderzoek genaamd Kobalt. Een team rechercheurs gespecialiseerd in integriteitszaken onderzocht de rol van de oud-voorzitter in het declaratieschandaal bij de politie.

Giltay zou veel geld hebben uitgegeven, onder meer aan alcohol. Zo bestelde hij volgens de krant 198 flessen prosecco en liet de flessen bij zijn vrouw bezorgen. Ook zou hij op een veiling in Almere in kennelijke staat 5000 euro hebben uitgegeven. Een keer bood hij over een hoogste bod heen dat hij even daarvoor zelf had uitgebracht.

Akerboom verwijt Giltay onder meer ernstige imagoschade. De oud-voorzitter kan nog schriftelijk bezwaar maken tegen zijn strafontslag. Hij wilde tegen de NRC niet reageren.

De exorbitante uitgaven van de COR leidden onder meer tot een onderzoek waarin de rol van oud-korpschef Gerard Bouman werd bekeken. Vlak voor zijn overlijden kwamen de conclusies van dat onderzoek naar buiten: Bouman had onvoldoende toezicht gehouden op de uitgaven, maar de COR niet 'gekocht' voor steun aan de reorganisatie van de politie.

Later deze maand wordt het onderzoek van de zogenoemde commissie-Ruys gepresenteerd. Het OM beslist waarschijnlijk volgende maand of Giltay wordt vervolgd.(NOS)

Share

Recent Posts

Winkelier drie keer beschoten door militair te Frederikshoop.

Donderdag is aan de Frederikshoop een winkelier door een militair neergeschoten. Volgens ooggetuigen heeft de militair geprobeerd de winkelier te…

June 2, 2018 8:57 am

Jongetje aangevallen door pitbull ( video)

Op de beelden hieronder is te zien hoe het beest het jongetje aan zijn been beet en niet wilde loslaten.…

June 1, 2018 7:15 pm

Guno kapt broer terwijl die lag te slapen

De 48-jarige Guno W. rende op dinsdag 22 mei met bloedverwondingen het politiebureau Flora binnen. De gewonde man was op…

June 1, 2018 3:50 pm

Meisje krijgt klappen van politieagent in Rotterdam.

Op de beelden die viraal gaan op het internet is te zien hoe de dame de politieagent slaat en vervolgens…

June 1, 2018 3:37 pm

17-jarige jongen verdronken in de Surinamerivier

Het ontzielde lichaam van de 17-jarige jongen Shawn Lehman is op dinsdag 29 mei uit de Suriname rivier opgevist. Shawn…

May 31, 2018 4:57 pm

Rohilio aangehouden voor brandstichting

In de nacht van donderdag 3 mei op vrijdag 4 mei hadden onbekenden een woning in het ressort Meerzorg in…

May 31, 2018 6:58 am