Paul Somohardjo verlaat vergadering vanwege verklaring NDP over de kieswet regeling

PARAMARIBO – Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo heeft zaterdagmorgen de vergadering van de Commissie Evaluatie Kieswetgeving verlaten omdat hij de NDP-verklaring over wijziging van de Kieswet onacceptabel vindt. Ook kan het er bij de partij niet in dat de NDP in plaats van een presentatie over wijziging van de Kieswet, slechts een verklaring heeft gegeven.

Dit meldt de PL zaterdag in een persbericht. De NDP heeft in de verklaring gezegd dat zij voorstelt om Artikel 7 van de Kiesregeling zodanig te te wijzigen dat het deelnemen van pre-electorale combinaties aan de verkiezingen niet langer mogelijk is. Dit is volgens de partij nodig om de kiezer in de gelegenheid te stellen een keuze te maken op grond van onder meer de ideologie en ontwikkelingsvisie van de partij, alsook het partijprogramma.

Somohardjo vindt dit onacceptabel. “De statement slaat nergens op. Het gaat niet alleen om het binnenhalen van zetels, maar ook om onder meer het bespreken van partijprogramma’s.
De NDP wil samenwerking tussen partijen verbieden, omdat zij bang is dat de andere samenwerkende partijen meer zetels zullen binnenhalen dan de NDP wil.

Wij zijn niet bang om alleen de verkiezingen in te gaan, want we hebben eerder op eigen kracht vijf zetels kunnen binnenhalen.” Somohardjo zegt verder dat de NDP beoogt twee derde meerderheid te behalen door anderen partijen uit te sluiten. “Die meerderheid kan alleen gevonden worden bij PL, VHP en Abop, want nu rekenen ze al op 31 zetels: 26 van henzelf, twee van BEP, van Sapoen en Chitan en één van Palu.

Dat is hun hoofddoel. Je moet dan geen listen toepassen om je doel te bereiken. We zijn uitgenodigd om een presentatie te houden en dan kom je met zo’n statement.
Dat kan niet”, vervolgt Somohardjo. Ook de PDO heeft de bijeenkomst verlaten. De VHP, DOE, BEP en Abop hebben eveneens hun teleurstelling uitgesproken over het feit dat de NDP geheel tegen de afspraken in met een verklaring is gekomen, in plaats van een presentatie te geven.(DWTonline)

Random Posts