Pasgeboren baby loopt ernstige brandwond op in OLVG

Een pasgeboren baby liep vorige week seconden na zijn geboorte een derdegraads brandwond en zenuwletsel op. Zijn familie wil weten hoe dit kon. Is er sprake van een medische blunder?

'De ouders kunnen niet begrijpen dat dit in een modern ziekenhuis in Nederland kan gebeuren. Is het een blunder, achteloosheid?', vraagt letselschadejurist Rachid Boudouan van Arslan & Ersoy Advocaten zich af. Hij staat de ouders van Muhammed bij. Het piepjonge slachtoffer werd 26 oktober geboren na een keizersnee in het OLVG Oost. Een moment later was zijn linkervoetje grotendeels verbrand.

Een paar dagen later bleek in het brandwondencentrum in Beverwijk dat Muhammed een derdegraads brandwond en zenuwletsel was opgelopen. 'De ouders tasten nog steeds in het duister over de oorzaak', zegt Boudouan tegen AT5. 'Het OLVG weigert toelichting te geven op de toedracht.'

In eerste instantie zouden de ouders te horen hebben gekregen dat de wond al in de buik was ontstaan. 'Het zou de schuld van de baby zelf zijn.' Maar op een foto die de vader meteen na de geboorte maakte, is de wond nog niet te zien. Een tweede lezing is dat het mogelijk misging bij het geven van een prik meteen na de geboorte.

'De ouders kregen te horen dat de voet van de baby opgewarmd moest worden zodat hij een prik kon krijgen. Blijkbaar warmen ze de voet dan op met een plastic handschoen met lauw water erin. Maar als je dit ziet, dan kan hier geen lauw water in hebben gezeten', zegt Boudouan. Hij is ervan overtuigd dat de brandwond ontstond op het moment dat ziekenhuispersoneel de baby even meenam.
De familie ergert zich aan de vage communicatie vanuit het ziekenhuis. 'Allereerst willen zij een persoonlijk excuses. Dat is niet echt aan hen overgebracht. Los van de excuses, willen zij het eerlijke verhaal', zegt Boudouan. Hij hoopt dat onderzoek naar de zaak een volgend geval kan voorkomen. Toch zullen de ouders van Muhammed vanaf nu het OLVG ontlopen.

Het OLVG kan – na overleg met de familie – bevestigen dat er een incident heeft plaatsgevonden. 'Dat betreuren we ontzettend. Meteen na het incident hebben we melding van de calamiteit gemaakt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook gaan we zelf onderzoeken hoe dit kon gebeuren', zegt een woordvoerder tegen AT5.

Volgens het OLVG is het duidelijk dat de brandwond is ontstaan ná de bevalling. Over de details kan de woordvoerder nu niets zeggen, omdat het incident onderzocht wordt. 'Het is ongelooflijk vervelend. Een zeer uitzonderlijke situatie.'
Boudouan wacht de schriftelijk reactie van het ziekenhuis af. Hij dient sowieso een klacht in bij het Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg.(AT5)

Share

Recent Posts

Winkelier drie keer beschoten door militair te Frederikshoop.

Donderdag is aan de Frederikshoop een winkelier door een militair neergeschoten. Volgens ooggetuigen heeft de militair geprobeerd de winkelier te…

June 2, 2018 8:57 am

Jongetje aangevallen door pitbull ( video)

Op de beelden hieronder is te zien hoe het beest het jongetje aan zijn been beet en niet wilde loslaten.…

June 1, 2018 7:15 pm

Guno kapt broer terwijl die lag te slapen

De 48-jarige Guno W. rende op dinsdag 22 mei met bloedverwondingen het politiebureau Flora binnen. De gewonde man was op…

June 1, 2018 3:50 pm

Meisje krijgt klappen van politieagent in Rotterdam.

Op de beelden die viraal gaan op het internet is te zien hoe de dame de politieagent slaat en vervolgens…

June 1, 2018 3:37 pm

17-jarige jongen verdronken in de Surinamerivier

Het ontzielde lichaam van de 17-jarige jongen Shawn Lehman is op dinsdag 29 mei uit de Suriname rivier opgevist. Shawn…

May 31, 2018 4:57 pm

Rohilio aangehouden voor brandstichting

In de nacht van donderdag 3 mei op vrijdag 4 mei hadden onbekenden een woning in het ressort Meerzorg in…

May 31, 2018 6:58 am