Oud president van Frankrijk vastgezet vanwege onderzoek naar koffers met geld van Kaddafi

PARIJS – Oud-president Nicolas Sarkozy wordt op dit moment gehoord over mogelijke illegale financiering van zijn verkiezingscampagne uit 2007 door kolonel Kaddafi. Vanuit Libië zou maar liefst 50 miljoen euro cash in koffertjes naar Parijs zijn gebracht.

Het is de eerste keer dat het voormalig staatshoofd wordt verhoord in deze zaak, die in april 2013 werd geopend. Dat Sarkozy zich dinsdagochtend bij de politie moest melden en werd aangehouden, betekent mogelijk dat er nieuwe aanwijzingen zijn in de affaire. Hij mag maximaal 48 uur worden vastgezet en kan na afloop door de onderzoeksrechter worden aangemerkt als verdachte.

De zaak draait om de glorieuze campagne voor de verkiezingen van 2007, die Nicolas Sarkozy won van de socialistische Ségolène Royal. De affaire kwam aan het rollen toen online magazine Mediapart een document van de Libische geheime dienst naar buiten bracht waarin wordt gerept over een akkoord tussen Kaddafi en Sarkozy, die een bedrag van 50 miljoen euro zou krijgen. Over de echtheid van deze papieren zijn deskundigen het niet eens.

Justitie heeft meerdere aanknopingspunten, maar wist de zaak tot nu toe niet helder te krijgen. De Frans-Libanese zakenman Ziad Takkiedine verklaarde dat hij een deel van de door Kaddafi beloofde som van Tripoi naar Parijs transporteerde. Hij is officieel verdachte in de zaak.

Claude Guéant, een getrouwe van Nicolas Sarkozy en naar verluidt het aanspreekpunt voor de Libiërs in de zaak, beschikte in 2008 ineens over een half miljoen euro aan cash. Hij beweerde zelf twee schilderijen te hebben verkocht, maar die zouden veel minder waard zijn. Hij zat waarschijnlijk in een complex financieel circuit waarin geld naar Frankrijk werd geheveld. De voormalige Libische premier en minister van Olie Choukri Ghanem, die ook geld zou transporteren, stierf in 2012 onder dubieuze omstandigheden in Wenen – verdronken in de Donau na een hartaanval. Kaddafi werd in oktober 2011 doodgeschoten.

Hoewel onderlinge afrekeningen in Libische milieus ook een rol kunnen spelen in de affaire, is het niet de eerste keer dat er wordt gesjoemeld met Sarkozy’s campagnegeld. Zijn partij wordt verdacht van gerotzooi met bonnetjes voor de campagne van 2012. Ook Sarkozy is in deze zaak officieel verdachte, maar heeft zelf altijd beweerd van niets te weten. Eerder werd hij ervan verdacht geld te hebben afgetroggeld bij de steenrijke L’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt, maar die zaak blies justitie af.(Telegraaf)

Random Posts