Oplossing salarisperikelen Van der San niet moeilijk

PARAMARIBO - In een brief vraagt VHP-assembleelid Mahinder Jogi president Bouterse om het ministerssalaris van Eugène van der San als directeur op zijn kabinet terug te draaien. Een ingewijde in de overheidsadministratie zegt dat dit vraagstuk makkelijk is op te lossen.

Het riante honorarium van de ex-minister van Justitie en Politie strookt volgens Jogi niet met de geldende bezoldigingsstructuur voor ambtenaren en landsdienaren. De hernieuwde aanstelling van Van der San als directeur op het kabinet van de president, maar nu met een ministerssalaris en daarbij horende emolumenten, heeft in politieke kringen veel stof doen opwaaien. Evenals Jogi merkt de ingewijde op dat de kwestie-Van der San precedenten kan scheppen voor de benoeming van een directeur die na hem komt.

De deskundige stelt dat president Bouterse de ontstane controverse makkelijk kan oplossen. "Indien de president de ex-bewindsman een ministerssalaris wil geven, dient hij Van der San te benoemen tot raadsadviseur. Deze functionarissen ontvangen hetzelfde salaris als een minister. Vervolgens dient hij Van der San te belasten met de waarneming van de functie van directeur op het kabinet. Dan is deze zaak financieel-administratief opgelost", aldus de ingewijde.

In zijn brief aan de president schrijft Jogi onder andere dat de directeursfunctie bij het kabinet goed beschreven is en gekoppeld aan een bepaald salaris. Dat Van der San op basis van een arbeidsovereenkomst zonder een afgebakende periode is aangetrokken noemt hij "een slordigheid die niet mag bestaan" in een bestuurlijk document zoals de aanstellingsresolutie van de president. Jogi vindt dat de bezoldiging pas gewijzigd zou kunnen worden indien in de functiebeschrijving het loon wordt aangepast.

Hij stelt verder dat het ambt van minister is afgeleid van de Grondwet, terwijl de functie van de directeur van het kabinet een administratief-bestuurlijke functie is. Jogi: "Het toekennen van een ministerssalaris met bijbehorende emolumenten en alles wat daarmee samenhangt zoals in de resolutie aangegeven riekt naar corruptie."(DWTonline)

This post was last modified on August 20, 2017, 8:13 am

Share

Recent Posts

Winkelier drie keer beschoten door militair te Frederikshoop.

Donderdag is aan de Frederikshoop een winkelier door een militair neergeschoten. Volgens ooggetuigen heeft de militair geprobeerd de winkelier te…

June 2, 2018 8:57 am

Jongetje aangevallen door pitbull ( video)

Op de beelden hieronder is te zien hoe het beest het jongetje aan zijn been beet en niet wilde loslaten.…

June 1, 2018 7:15 pm

Guno kapt broer terwijl die lag te slapen

De 48-jarige Guno W. rende op dinsdag 22 mei met bloedverwondingen het politiebureau Flora binnen. De gewonde man was op…

June 1, 2018 3:50 pm

Meisje krijgt klappen van politieagent in Rotterdam.

Op de beelden die viraal gaan op het internet is te zien hoe de dame de politieagent slaat en vervolgens…

June 1, 2018 3:37 pm

17-jarige jongen verdronken in de Surinamerivier

Het ontzielde lichaam van de 17-jarige jongen Shawn Lehman is op dinsdag 29 mei uit de Suriname rivier opgevist. Shawn…

May 31, 2018 4:57 pm

Rohilio aangehouden voor brandstichting

In de nacht van donderdag 3 mei op vrijdag 4 mei hadden onbekenden een woning in het ressort Meerzorg in…

May 31, 2018 6:58 am