Opgelet! ‘YouTube-virus’ verspreid via Facebook Messenger

Heb jij via Facebook Messenger een vreemd bericht over een YouTube-video ontvangen? Pas dan op: als je hierop klikt, proberen hackers je wachtwoord te stelen en je computer te besmetten met een virus.

RTL Nieuws ontving verschillende meldingen van bezorgde Facebook-gebruikers. Het virus wordt via Facebook Messenger als een YouTube-video verspreid, meestal met een uitnodigende tekst als ‘ben jij dit’ erbij.

Als je op de link in het bericht klikt, word je naar een website gestuurd met een groot YouTube-logo. Om de video te kijken, vragen de criminelen om nog een keer in te loggen bij Facebook. Op die manier proberen ze bij je Facebook-account te komen.

Na het inloggen (dat je niet moet doen!) kom je op een pagina waar de ‘video’ te bekijken is. Daarvoor moet je nog een laatste stap ondernemen: een update voor de Adobe Flash-speler installeren. In werkelijkheid is dat het virus waarmee de criminelen je computer willen besmetten. In onderstaande afbeelding zie je hoe deze melding op een computer van Apple eruitziet.

Als je op één van deze knoppen drukt, wordt het virus naar je computer gedownload. Uit analyse van Virustotal, een website waar je bestanden op virussen kunt controleren, blijkt het bestand door 12 van de 59 virusscanners te worden herkend. Het gaat om zogeheten adware: een virus dat je computer besmet met vreemde ongewilde programma’s en pop-ups met advertenties. Daar verdienen de criminelen geld aan.

Als je je inloggegevens hebt ingevuld om de nep-YouTube-video te bekijken (afbeelding rechts toont het gevaarlijke inlogvenster), dan hebben de criminelen toegang tot je Facebook-profiel. In de meeste gevallen sturen de criminelen het linkje naar de nep-YouTube-video via een Messenger-bericht naar alle contacten. Op die manier proberen de criminelen zo veel mogelijk mensen met het virus te besmetten.

Als je jouw inloggegevens daar hebt ingevuld of je ziet dat er vanuit jouw naam allerlei vreemde berichtjes naar mensen worden gestuurd, dan is het belangrijk dat je je Facebook-wachtwoord aanpast. Hoe je dat doet, lees je hier. Ook is het handig om tweestapsverificatie in te schakelen: dan moet je na het inloggen nog een code invoeren die je op je smartphone krijgt. Dit voorkomt in de meeste gevallen dat je wordt gehackt.

Als je toch de zogenaamde update voor Adobe Flash Player hebt geïnstalleerd, dan is je computer besmet met een virus. Je kunt dan het beste de gratis virusscanner van Avast of Kaspersky downloaden, of de proefversie van BitDefender proberen. Deze apps herkennen het virus en schonen je computer op.

Het gebeurt vaker dat virussen worden verspreid als een update voor Adobe Flash Player. Let daarom extra goed op als je deze update-melding te zien krijgt. Experts raden aan om Flash van de computer te verwijderen, omdat de technologie niet veilig is en nauwelijks meer op internet wordt gebruikt. Hier lees je hoe je Flash moet verwijderen.

RTL Nieuws / Daniël Verlaan

Random Posts