Ongeveer 80% vissers zijn illegaal

De voorzitter van het Visserscollectief, Willem Mohamedhoesein, zegt dat hij blij is met de veiligheid aan de kust. Hij heeft opgemerkt dat de Marine, de Kustwacht, de politie en helikopters actief zijn. In het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC zei hij dat 80% van de vissers illegaal zijn. Het is daarom nodig om de vissers te screenen en te voorzien van een pasje.

Er moet een registratie zijn van boten en bemanning die naar zee gaan vindt het Visserscollectief. Op het laatste moment kan het gebeuren dat iemand die zich opgegeven had, niet komt opdagen. Daarom is het belangrijk om vlak voor vertrek de namen door te geven. Bij politiepost Nieuw-Amsterdam is dat gemakkelijk te realiseren. Surinamers willen niet op zee gaan. Daarom zijn de Guyanezen nodig om de economische activiteit te kunnen voortzetten, waardoor de sector niet in elkaar zakt, zegt Mohamedhoesein. Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie werkt aan de papieren voor de vissers. Hierover is er ook contact met de Guyanese autoriteiten.

Ruim 110 booteigenaren zijn gebundeld in het Visserscollectief Commewijne en Paramaribo, dat over rechtspersoonlijkheid beschikt. Veel eigenaren hebben meerdere boten. Voor de bevolkingsvisserij (Surinaamse Kust/SK) zijn er ongeveer 400 vergunningen verstrekt. Veel te veel, stelt Mohamedhoesein. Er is sprake van overbevissing. Het Visserscollectief heeft geen goede ervaring met het Vessel Monitoring System.

Eerder heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de apparaten aangeschaft, maar deze bleken niet goed te werken. Ineens verdween alles van het beeldscherm. Mensen die alarm geslagen hadden op zee, werden soms na drie weken pas opgebeld. Gehoopt wordt dat nu wel betrouwbare apparatuur wordt aangeschaft. Het kost ongeveer US$ 750. Booteigenaren moeten maandelijks US$ 40 betalen.

Mohamedhoesein wil niet zitten gissen over wat de reden is geweest van de brute aanval. Hij zegt dat in oktober een petitie werd aangeboden aan het ministerie en De Nationale Assemblee, nadat piraten te keer waren gegaan. Het is vaak voorgekomen dat bemanningsleden zijn aangevallen.

Na dat er vier boten zijn tegelijk zijn aangevallen is de zaak in de publiciteit gekomen. Van de twintig personen die op de boten waren, zijn maar vijf terecht. Drie lijken zijn in Suriname geborgen.
Nog een boot was hierna aangevallen, waarvan de kapitein vermist wordt. Er worden nog twaalf vissers vermist. De namen zijn nu wel bekend. Het Visserscollectief hoopt dat er gauw duidelijkheid komt.

Share

Random Posts