Minister Hennis stapt op na debat over dodelijk mortierongeluk

Den Haag – Jeanine Hennis stapt op als minister van Defensie. Ze houdt de eer aan zichzelf na zware kritiek in het Kamerdebat over het dodelijke mortierongeluk in Mali. “Onverteerbaar wat er is gebeurd. Daarvoor neem ik verantwoordelijkheid. Het stopt hier vandaag.”

In het debat in de Tweede Kamer over het dodelijk mortierongeluk zei minister Hennis dat de conclusies hard aan zijn gekomen. “Het zijn gitzwarte dagen. Voor iedereen die betrokken is en die zich betrokken voelt. Ook ik ben ontzettend hard geraakt. Ik voel en ben verantwoordelijk.”
Hennis erkent dat zij niet goed heeft gereageerd na de publicatie van het vernietigende rapport. Ze zegt dat het optreden ‘knullig’ was. “Ik heb raar gereageerd”, aldus Hennis

Hennis kwam onder vuur te liggen na een snoeihard rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het mortierongeluk in Mali vorig jaar. Daarbij kwamen twee Nederlandse militairen om het leven en raakte één infanterist zwaargewond.
Defensie is, zo oordeelt de Onderzoeksraad, ‘ernstig tekort geschoten’ in de veiligheid voor zijn militairen.

De Tweede Kamer was keihard over haar optreden, ook haar eigen partij. VVD-Kamerlid Han ten Broeke spaarde zijn partijgenoot niet. Hij sprak van een aaneenschakeling van vermijdbare fouten en zei dat de verantwoordelijkheid van Hennis zeker aan de orde komt.
D66 vindt dat het ‘structureel’ mis is bij Defensie en dat de organisatie consequent te weinig aandacht heeft voor de veiligheid van de medewerkers, die zelf hun leven in de waagschaal stellen.
“Het lerend vermogen van Defensie is ver te zoeken”, aldus Joël Voordewind van de ChristenUnie.
(RTLnieuws)

Random Posts