Melkprijs wordt per 1 september verhoogd van SRD 6,25 naar SRD 8,50

Minister Soeresh Algoe heeft tijdens een bijeenkomst met stakeholders uit de melksector verschillende zaken besproken.

Het belangrijkste punt dat vooral in deze tijd veel aandacht heeft geist, is het productieproces van melk door de koersontwikkeling in Suriname. Dit heeft geresulteerd in het verhogen van de melkprijs vanaf 1 september 2017 met SRD2,25. De nieuwe prijs is dus vanaf 1 september SRD 8,50. De oude prijs was SRD 6,25.

Tijdens de bijeenkomst waren naast functionarissen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) , ook vertegenwoordigers van de Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB), de Veehoudersbond Suriname (VHB), MICHI Natural Foods NV, Melkcentrale Paramaribo NV en Rudisa Beverages & Juices NV aanwezig. De melkboeren krijgen nu voor 1 liter rauwe melk SRD 3,50, een stijging van SRD 0,50 per liter op de oude prijs. De stakeholders komen er niet onderuit, dan te vragen naar een prijsaanpassing vanwege de hoge productiekosten. ‘De kleine verhoging van SRD 0,50 is al een aardige tegemoetkoming voor melkboeren’, geeft de voorzitter van VSMB, Edmund Blufpand, aan.

In Suriname is er momenteel weinig melkvee. De productie van melk is van 18.000 liter naar 8.000 liter per dag gedaald. Een van de reden is, omdat enkele boeren hun melkvee hebben laten slachten. De prijsaanpassing kan gezien worden als een incentive voor de melkboeren om meer te gaan produceren.

Het streven van de prijsaanpassing is om de productie van 8.000 liter te verhogen naar 12.000 liter per dag. Met deze verhoging hopen de stakeholders dat de koers stabiel blijft, anders verkeren zij weer in de problemen. Naast een nieuwe melkprijs, is er ook gesproken over de keuring van rauwe melk. Van belang is de oprichting van een onafhankelijk keuringsinstituut waarin alle belanghebbenden, ook het ministerie van Volksgezondheid, zitting zullen hebben. Vooralsnog doet MCP de keuring van rauwe melk.

De actoren hebben ook aandacht gevraagd voor de keuringsmethode van de rauwe melk, volgens hun dienen de keuring en de keuringsmethode bij wet vastgesteld en of aangepast te worden.(deboodschap)

This post was last modified on August 31, 2017, 8:12 pm

Share

Recent Posts

Winkelier drie keer beschoten door militair te Frederikshoop.

Donderdag is aan de Frederikshoop een winkelier door een militair neergeschoten. Volgens ooggetuigen heeft de militair geprobeerd de winkelier te…

June 2, 2018 8:57 am

Jongetje aangevallen door pitbull ( video)

Op de beelden hieronder is te zien hoe het beest het jongetje aan zijn been beet en niet wilde loslaten.…

June 1, 2018 7:15 pm

Guno kapt broer terwijl die lag te slapen

De 48-jarige Guno W. rende op dinsdag 22 mei met bloedverwondingen het politiebureau Flora binnen. De gewonde man was op…

June 1, 2018 3:50 pm

Meisje krijgt klappen van politieagent in Rotterdam.

Op de beelden die viraal gaan op het internet is te zien hoe de dame de politieagent slaat en vervolgens…

June 1, 2018 3:37 pm

17-jarige jongen verdronken in de Surinamerivier

Het ontzielde lichaam van de 17-jarige jongen Shawn Lehman is op dinsdag 29 mei uit de Suriname rivier opgevist. Shawn…

May 31, 2018 4:57 pm

Rohilio aangehouden voor brandstichting

In de nacht van donderdag 3 mei op vrijdag 4 mei hadden onbekenden een woning in het ressort Meerzorg in…

May 31, 2018 6:58 am