Jaarlijks sterven acht miljoen mensen wereldwijd door luchtvervuiling.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat in een rapport dat er jaarlijks acht miljoen mensen wereldwijd sterven door luchtverontreiniging.

Uit gegevens van de WHO blijkt dat 80 procent van de mensen die in een stad wonen vervuilde lucht inademen. De VN-organisatie houdt een database bij over de luchtkwaliteit van 4.300 steden in 108 landen. De VN-organisatie houdt een database bij over de luchtkwaliteit van 4.300 steden in 108 landen.

97 procent van steden in landen waar mensen gemiddeld een midden- of laag inkomen hebben, hebben te maken met vervuilde lucht. In landen met hogere inkomens is dat 49 procent.

“Luchtverontreiniging bedreigt ons allemaal, maar de armste en meest gemarginaliseerde mensen dragen het grootste deel van de last”, zegt WHO-voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Als we niet spoedig optreden tegen luchtvervuiling, zullen we nooit in de buurt van duurzame ontwikkeling komen.”
Volgens de WHO is de kans op ziektes als astma, longkanker, hart- en vaatziekten enorm toe bij de mensen die dagelijks vervuilde lucht inademen.

Zo wordt 34 procent van alle beroertes (2,2 miljoen) en 27 procent van alle hart- en vaatziekten (twee miljoen) veroorzaakt door vervuilde lucht. Van de acht miljoen mensen die omkomen door vervuilde lucht, sterven volgens de WHO 4,2 miljoen mensen door buitenlucht en 3,8 miljoen mensen door vervuilde rook van binnenshuis, bijvoorbeeld van haardvuren.

Een oorzaak voor ziektes in ontwikkelingslanden komt door de lucht in huis, blijkt ui t de gegevens van de WHO. Van alle kinderen die sterven aan longontsteking, wordt 50 procent veroorzaakt door de lucht thuis. Volgens de WHO gebruiken 3,1 miljard mensen vervuilende energiebronnen om te koken of hun huis te verwarmen.

Vooral in ontwikkelingslanden is de lucht in huis vaak een oorzaak voor ziektes, blijkt uit gegevens van de WHO. Van alle kinderen die sterven aan longontsteking, wordt 50 procent veroorzaakt door de lucht thuis.

Volgens de WHO gebruiken 3,1 miljard mensen vervuilende energiebronnen om te koken of hun huis te verwarmen.
De grootste problemen ziet de WHO in Azië en Afrika, waar 90 procent van de doden vallen.

Maar ook Europa kent steden die volgens de WHO ongezond zijn.

Share

Random Posts