Indianenstam in het Amazone-gebied uitgemoord door goudzoekers

Leden van een geïsoleerde Indianenstam in het Amazone-gebied, van wie enkele jaren geleden foto’s opdoken, zijn vermoedelijk vermoord door een groep goudzoekers met wie ze vorige maand in aanraking kwamen.

Het Braziliaanse OM is een onderzoek gestart naar de moorden op tien Indianen, in de Javarivallei, en van de grootste inheemse gebieden in het Noord-Amerikaanse land, meldt de Telegraaf.

Volgens Funai, het Braziliaanse departement voor inheemse zaken, waren stamleden een aantal weken geleden eieren aan het zoeken langs de rivier, toen ze de goudzoekers tegenkwamen en werden vermoord. Het incident kwam het licht toen de daders in een café hebben opgeschept over hoe ze de lichamen in stukken hebben gesneden en in de rivier als voer voor de vissen heeft gegooid. Ook beweerden de goudzoekers dat ze uit zelfverdediging handelden.

Funai heeft in het stadje waar de bar zich bevindt enkele getuigen gesproken en daarna een klacht ingediend bij de Braziliaanse politie. In verband met het lopende onderzoek naar de moorden, zijn er nog weinig details vrijgegeven over de moorden.

„Als het onderzoek de eerdere verklaringen van getuigen bevestigt, dan vindt er een ongeziene genocide plaats, waarbij geïsoleerde inheemse stammen worden uitgemoord”, heeft Sarah Shenker van mensenrechtenorganisatie ’Survival International’ laten weten.

Funai gaf in 2011 foto’s vrij van de stam, die nog nooit contact zou hebben gehad met mensen van buiten het regenwoud. De beelden tonen indianen die manden vol maniok en papaja’s hebben geoogst in hun moestuinen.

Suriguide/Telegraaf.

Share

Random Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.