Geen onduidelijkheid rond vervanging president

Paramaribo - Rond de vervanging van de President van de Republiek Suriname bestaat er geen onduidelijkheid. Het staatshoofd heeft om medische redenen gemeend tijdelijk zijn functie als president neer te leggen.

De Grondwet heeft voorzien, dat de vice president de honneurs waarneemt zolang het staatshoofd dat nodig acht.

Het is logisch dat er geen einddatum aan de waarneming gekoppeld kan worden, omdat in dit geval de president zelf aangeeft wanneer hij zichzelf in staat acht om weer normaal te kunnen functioneren. Er moet ook rekening gehouden worden met het feit dat niemand exact kan inschatten wanneer het staatshoofd helemaal is hersteld.

Directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden van het Kabinet van de President Eugene van der San ziet geen enkel probleem in de waarneming zoals die heeft plaatsgevonden. Artikel 98 van de Grondwet geeft naar zijn zeggen duidelijk aan hoe die waarneming is geregeld. De heer Van der San legde in Bakana Torie uit, dat een einddatum bepalen aan het voornoemde niet te doen is.

Er kan een situatie ontstaan waarbij er steeds een nieuw presidentieel besluit gemaakt moet worden om die datum te wijzigen. De heer Van der San ging ook in op de vraag wat er kan gebeuren als de vervanger van de president ook niet in staat zou zijn om te functioneren. In dat geval wordt de president gevraagd eerder zijn taken als staatshoofd weer op te pakken.

De directeur benadrukte dat binnen de politiek zaken niet kunnen vastlopen. Mocht er grondwetstechnisch een probleem ontstaan, kan De Nationale Assemblee (DNA) bijeen komen om dat vraagstuk op te lossen.

Share

Recent Posts

Winkelier drie keer beschoten door militair te Frederikshoop.

Donderdag is aan de Frederikshoop een winkelier door een militair neergeschoten. Volgens ooggetuigen heeft de militair geprobeerd de winkelier te…

June 2, 2018 8:57 am

Jongetje aangevallen door pitbull ( video)

Op de beelden hieronder is te zien hoe het beest het jongetje aan zijn been beet en niet wilde loslaten.…

June 1, 2018 7:15 pm

Guno kapt broer terwijl die lag te slapen

De 48-jarige Guno W. rende op dinsdag 22 mei met bloedverwondingen het politiebureau Flora binnen. De gewonde man was op…

June 1, 2018 3:50 pm

Meisje krijgt klappen van politieagent in Rotterdam.

Op de beelden die viraal gaan op het internet is te zien hoe de dame de politieagent slaat en vervolgens…

June 1, 2018 3:37 pm

17-jarige jongen verdronken in de Surinamerivier

Het ontzielde lichaam van de 17-jarige jongen Shawn Lehman is op dinsdag 29 mei uit de Suriname rivier opgevist. Shawn…

May 31, 2018 4:57 pm

Rohilio aangehouden voor brandstichting

In de nacht van donderdag 3 mei op vrijdag 4 mei hadden onbekenden een woning in het ressort Meerzorg in…

May 31, 2018 6:58 am