Dounier aangehouden vanwege 395 kilo cocaïne in container aan de Zwartenhovenbrugstraat

PARAMARIBO – De politie heeft een douanier aangehouden in verband met de vondst van 395 kilo cocaïne in een container begin deze maand aan de Zwartenhovenbrugstraat. Zijn inverzekeringstelling is onlangs met dertig dagen verlengd.

Eerder werd een particulier aangehouden van wie de aanhouding eveneens is verlengd met een maand. Om het onderzoek niet te beïnvloeden, mogen de verdachten geen bezoek krijgen. De voorzitter van de Douanebond, Joyce de Vlugt, weet van de inverzekeringstelling van de collega, maar ze tast in het duister op grond waarvan die heeft plaatsgevonden.
Zij stoort zich er wel aan dat de arrestatie niet volgens de regels is geschied. “Het hoofd van de Douane moest hierover vooraf op de hoogte gesteld worden, maar dat is niet gebeurd. De mensen hebben misschien gebruikgemaakt van regels die ik niet ken.” De inspecteur der Invoerrechten en Accijnzen, ofwel het hoofd van de Douane, Iwan Wekker, betreurt de wijze van de aanhouding.

Hij weet dat protocollair de politie het hoofd van de dienst schriftelijk op de hoogte moet stellen dat ze een medewerker nodig heeft voor verhoor als getuige of verdachte. Ook wordt aangegeven wat daartoe de reden is. De desbetreffende douanier wordt vervolgens door de dienst begeleid naar het politiebureau.

“In mijn 35 dienstjaren heb ik nooit meegemaakt dat een douaneambtenaar tijdens werk wordt opgehaald door de politie. Nog erbij met twee politiewagens en meegenomen onder toeziend oog van collega’s”, zegt Wekker. Hij vreest dat het incident kan zorgen voor een slechte samenwerking tussen de twee diensten.

De douanier is nu ongeveer een week aangehouden en Wekker heeft nog niet van de politie vernomen waarom dat is gebeurd. “Ik heb wel gebeld naar de politie, maar mensen blijken tegenwoordig lange tenen te hebben en raken snel geïrriteerd als hen erop wordt gewezen dat eerder niet op deze wijze werd samengewerkt.”(DWTonline)

Random Posts