Diamanten gevonden in West Suriname

Er zijn diamanten gevonden in het Nassau-gebied in West Suriname. Het gaat om 10 edelstenen die Consolidated Resources Suriname NV (CRS) heeft laten opgraven door Hazlo Drilling. De bedrijven hebben de diamanten laten onderzoeken door een deskundige die tot de conclusie komt dat het gaat om hoogwaardige type. Er is direct lobbywerk gedaan met als resultaat dat een bedrijf in België interesse heeft getoond om in Suriname een diamantenfabriek op te zetten.

De gevonden diamanten zijn niet groot in omvang, maar dit zal volgens CRS voldoende aanleiding moeten zijn om nader onderzoek in het Nassau-gebied, waar de regering van plan is een bauxietindustrie op te zetten, te doen. De uitdaging is volgens Benjamin Libby, directeur van Hazlo Drilling, om na te gaan waar de afzetting, dus de bron, van de gevonden diamanten ligt. “Er werd lange tijd gesproken over diamanten in Suriname en sommige mensen wilden het niet geloven. Nu hebben wij het kunnen aantonen”, zegt Libby. “Er moet nu onderzocht worden of er sprake is van een commerciële hoeveel. Met deze vondst is ieder geval de basis gelegd om het opzetten van een diamantenindustrie nader te bekijken”, aldus Libby.

CRS-directeur Dimitri Lemmer is dezelfde mening toegedaan. Zijn bedrijf heeft de lijnen internationaal uitgezet om een investeerder aan te trekken. “Het gaat om een Indiaas bedrijf dat in België gevestigd is. Het gaat niet alleen om het zoeken naar diamanten, maar Suriname kan als hub dienen om diamanten uit Venezuela, Frans-Guyana, Guyana en ook Suriname te verwerken en te exporteren naar Antwerpen”, zegt Lemmer.

De bedrijven kijken echter uit naar de gevoelens binnen de regering die uiteindelijk het besluit voor een diamantenindustrie moet faciliteren. Dit houdt vooral in het maken van wetgeving waarbij het land zich committeert aan internationale afspraken met betrekking tot illegale diamanten. De diamantenmarkt laat geen bedrijven, instanties en landen toe die geen garanties kunnen bieden dat de diamanten die zij exporteren op een eerlijke manier verkregen zijn.(Unitednews)

Random Posts