Chemiebedrijf bij Houston staat op ontploffen

Een chemiefabriek op veertig kilometer van Houston staat op ontploffen. De directie van de fabriek zegt dat een explosie onvermijdelijk is, doordat de stroom is weggevallen door de overstromingen.

Als gevolg van de orkaan Harvey en de overstroming die daarmee gepaard ging, staat het water rond het bedrijf bijna twee meter hoog. De stroom is uitgevallen en ook de noodgeneratoren werken niet meer.

Chemische stoffen die er liggen, kunnen daardoor niet worden gekoeld. Dat zal in de komende dagen onvermijdelijk tot een explosie leiden, zegt het bedrijf.

In een rampenplan uit 2014 staat dat een ramp in het bedrijf in het ergste geval 1,1 miljoen mensen kan treffen. De directie noemt het “erg onwaarschijnlijk” dat dit scenario zich zal voltrekken.

Arkema Inc. is een Frans bedrijf dat organische peroxiden maakt. Dat zijn stoffen die in allerlei toepassingen worden gebruikt, van geneesmiddelen tot bouwmaterialen.

“Als de temperatuur stijgt, vallen deze stoffen uiteen”, zei topman Rowe tegen het persbureau AP. “Als gevolg daarvan ontstaat witte rook en die zal exploderen. De vraag is wanneer.”

Geëvacueerd

De fabriek sloot zijn deuren toen Harvey het afgelopen weekend aan land kwam. Elf mensen bleven achter om de fabriek te bewaken, maar dinsdag is iedereen geëvacueerd. Hetzelfde geldt voor omwonenden in een straal van 2,5 kilometer rond het bedrijf.(NOS)

Share

Random Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.