Boodschap oppositie niet meer belangrijk voor regering

PARAMARIBO – Het aanhoren van de politieke boodschap van de oppositie is niet meer relevant; zij maakt van elke situatie gebruik om alles zo negatief mogelijk af te schilderen, vindt president Desi Bouterse. “Alles wat wij aanpakken, schijnt corruptie te zijn”, zei hij de afgelopen week, bijna aan het einde van de behandeling van de begroting en het Ontwikkelingsplan.

Vicepresident Ashwin Adhin had het parlement enkele dagen eerder meegedeeld dat de regering alleen nog zal reageren op beschuldigingen van de oppositie wanneer die met bewijzen komt. Na een tirade van Abop-parlementariër Edward Belfort, die aangaf dat het volk moe is van de regering, zei Bouterse: “Wacht maar op 2020. Dan zullen we zien van wie het volk moe is”.

“Als president van het land heb ik weinig aan bepaalde boodschappen. We hebben een moeilijke periode achter de rug. Op instigatie van het parlement hebben we maatregelen getroffen. Er zijn offers gebracht. We hebben niet gezegd dat wij uit de moeilijke situatie zijn gekomen, maar in elk geval is de economische neergang tot stilstand gekomen.”

De president wijst er op dat de internationale cijfers voor 2017 een economische groei aangeven van 0,9 procent. Doelend op Belfort zei hij: “Alleen maar het feit dat iemand om politieke redenen niet meer gevraagd is om minister te worden, wordt er een zodanige politiek bedreven waarvan je je afvraagt of de man bezig is met politieke necrofilie. Of is hij bezig zijn verstand te verliezen?” Van necrofilie is sprake als iemand seks bedrijft met een lijk.

Dat de oppositie eist dat de regering weer gaat samenwerken met het Internationaal Monetaire Fonds (IMF), vindt het staatshoofd onbegrijpelijk. Hij zei dat de oppositie er problemen mee had toen de regering liet weten dat zij met pijn en smart naar die financiële instelling was gestapt.

Volgens de president vroeg het IMF de regering om maatregelen te nemen die politiek niet haalbaar waren. Zo moest de brandstofprijs marktconform worden. Had de regering aan die eis voldaan, dan zou de prijs van een liter brandstof nu niet rond SRD 6 bedragen, maar rond SRD 15.

De president zegt dat het erg is gesteld met veel zaken in het land. De onderwijs- en gezondheidssituatie in het binnenland noemde hij als voorbeeld. Hij wees erop dat deze zaken zich niet nu pas voltrekken. “Laten wij geen vinger wijzen. Het is ons probleem en we moeten het aanpakken binnen de financiële ruimte die wij hebben”, aldus Bouterse.

Bron: (DWT)

Share

Random Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.