Boerenveen hoort eis van 20 jaar voor betrokkenheid decembermoorden

Tegen Etienne Boerenveen, verdachte in het 8 december strafproces, heeft auditeur militair Roy Elgin twintig jaar cel onvoorwaardelijk geëist. De vervolgingsambtenaar vindt dat de betrokkenheid van Boerenveen in de moordzaak duidelijk is. Boerenveen heeft steevast aangegeven niet in Fort Zeelandia te zijn geweest op 8 en 9 december 1982. De zaak tegen Arthy Gorré staat voor vandaag ook op de rol. Tegen Desi Bouterse en Stephanus Dendoe is ook 20 jaar geëist.

Boerenveen zei tijdens zijn verhoor in juli 2010 dat hij op 8 en 9 december niet in Fort Zeelandia is geweest. Hij was verantwoordelijk voor Memre Boekoe kazerne. Hij heeft de kazerne niet verlaten. Elgin stelde dat het geen vereiste is dat iemand op de plek aanwezig moet zijn geweest om als dader te worden beschouwd. Hij wordt strafrechtelijk medeverantwoordelijk gehouden.

Boerenveen deelde de Krijgsraad mee dat hij niet op de hoogte was van moordplannen. Hij heeft Surindre Rambocus, die opgesloten was in de kazerne, ook niet naar Fort Zeelandia gebracht. Boerenveen verklaarde dat hij opdracht had van garnizoenscommandant Roy Horb, die zijn meerdere was, om het alarmplan in werking te stellen.

De raadsman van Boerenveen, Frank Truideman, zal op 30 januari 2018 zijn pleidooi houden.(Starnieuws)

Random Posts