Beter onderzoek doen naar borstkanker in Suriname

We hebben nog enkele dagen te gaan in de maand oktober. Internationaal staat deze maand al jarenlang bekend als de borstkankermaand.

Maureen Wijngaarde- Van Dijk, directeur van het ministerie van Volksgezondheid, geeft in gesprek met het Nationaal Informatie Instituut (NII) aan dat wij in Suriname beter en groter onderzoek moeten doen als het om borstkanker gaat. Tegenwoordig heb je vrij jonge vrouwen bij wie er borstkanker wordt geconstateerd. Ook mannen kunnen met deze ziekte geconfronteerd worden. “Wanneer je het vroegtijdig ontdekt, kan je aardig voorkomen dat het zich verspreid”, sprak de directeur.

Volgens haar is het een moeizame weg, maar de behandelmethoden zijn zodanig, dat er een goede kans op genezing is. De nabehandeling, leven zonder je eigen borst en/of met een prothese, kunnen met mentale begeleiding aardig opgevangen worden. De taboe die er op borstkanker is in Suriname, is volgens de directeur langzaam aan het verkleinen.

In Suriname is het onder andere de Stichting Pink Ribbon Suriname, die het op zich genomen heeft het bewustzijn met betrekking tot borstkanker in de Surinaamse gemeenschap in het algemeen, en bij de Surinaamse vrouw in het bijzonder, te vergroten. In verband met borstkankermaand worden de komende periode lezingen (NII)

Random Posts