2018 rampen jaar, de aarde gaat in 2018 trager draaien

Wetenschappers waarschuwen voor een forse stijging van het aantal zware aardbevingen volgend jaar. Dat komt omdat onze planeet in 2018 iets trager zal draaien dan dit jaar. Een dag zal een milliseconde langer duren. Zelf merken we daar niets van, maar het kleinste verschil in de rotatie van de aarde kan wel degelijk verwoestende gevolgen hebben.

Zo werd op de jaarlijkse bijeenkomst van de Geological Society of America een forse stijging van het aantal ernstige aardbevingen voorspeld. Maar hoe komt dat nu precies? Geologen Roger Bilham en Rebecca Bendick benadrukken de link tussen aardse rotatie en seismische activiteit na hun onderzoek dat ze uiteenzetten in een paper.

Hoewel de veranderingen in de rotatie van onze planeet miniem zijn - een dag duurt slechts een milliseconde langer - zouden ze wel nog steeds betrokken zijn bij het vrijkomen van enorme hoeveelheden ondergrondse energie. Bilham en Bendick hebben in hun studie gekeken naar aardbevingen met een kracht van 7 of hoger op de schaal van Richter die sinds 1900 hebben plaatsgevonden.

De geologen vonden vijf periodes waarin er telkens meer en grotere aardbevingen waren geweest. “In deze periodes waren er tussen de 25 en 30 intense aardbevingen per jaar,” zegt Bilham. “De rest van de tijd was het gemiddelde cijfer ongeveer 15 grote aardbevingen per jaar.” Het onderzoek naar de correlatie tussen deze perioden van intense seismische activiteit en andere factoren was intens. Maar toch ontdekten de geologen een verband. “De rotatie van de aarde wordt zeer nauwkeurig gemeten met atoomklokken”, klinkt het. “En zo ontdekten we dat telkens er meer aardbevingen waren, de snelheid van het draaien van de aarde iets afnam.”

Bilham en Bendick ontdekten ook dat de verschillende periodes waarin de aarde trager draaide, telkens ongeveer vijf jaar duurden. Cruciaal in het onderzoek is dat deze cycli steeds gevolgd werden door periodes waarin het aantal intense aardbevingen toenam. “De conclusie is eenvoudig”, zegt Bilham. “Volgend jaar zouden we een aanzienlijke toename van het aantal zware aardbevingen moeten zien. We hebben het dit jaar gemakkelijk gehad. Tot nu toe hebben we er ongeveer zes ernstige gehad. Maar vanaf 2018 kunnen dat er gemakkelijk 20 zijn.”

Waar deze aardbevingen zullen plaatsvinden, is moeilijk te voorspellen. Bilham zegt wel dat de meeste intense aardbevingen die reageerden op veranderingen in daglengte, gebeuren in de buurt van de evenaar. In de tropische gebieden van de aarde leven ongeveer een miljard mensen.(Nieuwsblad.be)

Share

Recent Posts

Winkelier drie keer beschoten door militair te Frederikshoop.

Donderdag is aan de Frederikshoop een winkelier door een militair neergeschoten. Volgens ooggetuigen heeft de militair geprobeerd de winkelier te…

June 2, 2018 8:57 am

Jongetje aangevallen door pitbull ( video)

Op de beelden hieronder is te zien hoe het beest het jongetje aan zijn been beet en niet wilde loslaten.…

June 1, 2018 7:15 pm

Guno kapt broer terwijl die lag te slapen

De 48-jarige Guno W. rende op dinsdag 22 mei met bloedverwondingen het politiebureau Flora binnen. De gewonde man was op…

June 1, 2018 3:50 pm

Meisje krijgt klappen van politieagent in Rotterdam.

Op de beelden die viraal gaan op het internet is te zien hoe de dame de politieagent slaat en vervolgens…

June 1, 2018 3:37 pm

17-jarige jongen verdronken in de Surinamerivier

Het ontzielde lichaam van de 17-jarige jongen Shawn Lehman is op dinsdag 29 mei uit de Suriname rivier opgevist. Shawn…

May 31, 2018 4:57 pm

Rohilio aangehouden voor brandstichting

In de nacht van donderdag 3 mei op vrijdag 4 mei hadden onbekenden een woning in het ressort Meerzorg in…

May 31, 2018 6:58 am