1,2 miljoen Nederlandse huishoudens krijgen in oktober kernramppillen

Amsterdam – Zo’n 1,2 miljoen Nederlandse huishoudens binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale krijgen in oktober een doosje jodiumtabletten in de brievenbus. Die pillen beschermen tegen het radioactieve jodium dat bij een ongeval in zo’n centrale kan vrijkomen.

De tabletten worden gestuurd aan mensen tot en met veertig jaar die binnen 20 kilometer van een kernreactor wonen en huishoudens met kinderen tot 18 jaar die binnen 20 tot 100 kilometer van een kernreactor wonen. Hoe ouder iemand is, hoe kleiner de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker door radioactief jodium.

Zwangere vrouwen, van wie het ongeboren kind ook gevaar loopt bij een nucleaire ramp, kunnen de tabletten kopen bij apotheken en drogisterijen. De ontvangers hoeven de pillen niet bij voorbaat al te slikken. Ze komen van pas als blootstelling aan radioactief jodium dreigt.

Nederland telt nog maar één grote kerncentrale in vol bedrijf: die in Borssele. Maar omdat de Duitse centrale in Emsland en de Belgische reactoren in Doel en Tihange niet ver van de grens staan, lopen grote delen van Zuidwest- en Oost-Nederland gevaar als daar iets misgaat. Het gaat om onder meer Den Haag, Eindhoven, Groningen en Apeldoorn. (RTL Nieuws / ANP)

Random Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.